Депутат Європарламенту від Литви закликав ЄС гарантувати України повноправне членство

Литовський депутат Андрюс Кубілюс, котрий із липня цього року представлятиме Литву в Європарламенті, закликав вже 2020-го ухвалити декларацію з обіцянкою перспективи членства Україні

Про це він заявив у своєму виступі в литовському сеймі, відео якого у Facebook опублікувала народний депутат України Ганна Гопко, повідомляє Європейська правда.

Кубілюс, котрий є одним із промоутерів так званого плану Маршалла для України й ідеї надання Україні перспективи членства в ЄС 2027 року, заявив, що бачить можливість ухвалення 2020-го декларації, у якій міститиметься обіцянка Україні щодо її перспективи членства.

"2020 року Німеччина перейме головування (в Євросоюзі - ред.). І ми бачимо можливості, що під час німецького головування можемо ухвалити Берлінську декларацію за прикладом декларації в Салоніках 2003-го щодо інтеграції Західних Балкан", - запевнив Кубілюс.

2003 року на саміті в Салоніках європейські лідери схвалили декларацію, у якій зафіксували перспективу членства країн Західних Балкан.

Кубілюс вважає, що 2027-го, коли Литва вдруге головуватиме в ЄС, стане можливим ухвалення рішення про майбутнє членство в Євросоюзі України, а також Грузії та Молдови. За його словами, цьому сприятиме те, що до 2027 року в ЄС головуватиме низка країн (Німеччина, Франція, Польща), які є зацікавленими у розширенні ЄС.

"Будьмо амбітними, будьмо реалістичними і робімо свою роботу. Балтійські держави можуть відіграти дуже важливу роль, будучи найбільш проєвропейськими країнами у Європі", - зазначив він.