Вперше оприлюднено радянські оригінали пакту "Молотова – Ріббентропа"

У Росії вперше оприлюднили радянські оригінали договору 1939 року про ненапад між СРСР та нацистською Німеччиною – пакту "Молотова – Ріббентропа"

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У Росії вперше оприлюднили радянські оригінали договору про ненапад між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною, укладеного 23 серпня 1939 року, а також секретного додаткового протоколу до нього. Раніше історикам були доступні фотокопії німецьких оригіналів документу, відомого як "Пакт Молотова-Ріббентропа".

Скан-копії документів оприлюднив 31 травня фонд "Історична пам’ять", зазначивши, що їх надав історично-документальний департамент Міністерства внутрішніх справ Росії.

Текст документу був оприлюднений у 1990-х роках, але це перша публікація візуальних зразків документів.

Документи надруковані на друкарській машинці, під ними стоять підписи народного комісара закордонних справ СРСР В’ячеслава Молотова та міністра закордонних справ Німеччини Йоахіма фон Ріббентропа.

У секретному протоколі до договору про ненапад сторони домовляються про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі у випадку територіально-політичної перебудови областей, що входять до складу прибалтійських держав і Польщі. Москва та Берлін встановили межі сфер цих інетресів.

Через декілька днів після підписання угоди, 1 вересня 1939 року, Німеччина напала на Польщу, почавши Другу світову війну.

17 вересня радянські війська вторглися на територію Польщі. Польська територія була розділена між СРСР та Німеччиною згідно з положенням про сфери інтересів, окреслені в секретному протоколі до пакту Молотова-Ріббентропа.