З 2020 року дітей в Україні не забиратимуть до дитячих будинків, - Супрун

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що з 2020 року дітей в Україні більше не прийматимуть до дитячих будинків

Про це Супрун написала у facebook.

За словами в.о. міністра з 2020 року в Україні дітей не прийматимуть вдома дитини. Будуть створені всі умови, щоб діти з соціально незабезпечених сімей могли повноцінно рости зі своїми рідними батьками, у виняткових випадках вони будуть жити в патронатної або прийомну сім'ю.

Супрун підкреслила, що жоден зразковий інтернатний заклад з кращими умовами не замінить сім'ю, і уряд почав зміни в системі підтримки дітей, які живуть без батьків.

"Насправді з дітей, що живуть в таких закладах в Україні, тільки 8% мають статус дітей-сиріт. У інших є мама або тато, або обидва з батьків, які опинилися в скрутному становищі і не можуть виховувати дитину", - написала Супрун.

За її словами, передбачається, що до 2020 року будинки дитини будуть працювати в звичайному режимі. А потім їх планується трансформувати в центри медичної реабілітації та паліативної допомоги - цей процес буде тривати до 2023 року. Кількість місць в таких центрах буде створено відповідно до потреб суспільства.

Супрун додала, що такі центри також будуть надавати послуги з респісу - тимчасового відпочинку батьків дитини з інвалідністю. Допомога дітям-інвалідам надаватимуть в обов'язковій присутності батьків або людей, які їх замінюють. В інтернати ці заклади не перетворяться.

"Паліативна допомога та реабілітація увійшли в" зелений список "- гарантований державою пакет послуг, за який платить Національна служба здоров'я України. Ці послуги для громадян будуть безкоштовні", - повідомила в.о. міністра.

Водночас вона зазначила, що це не означає, що діти з дитячих будинків залишаться без житла.

"Ми хочемо, щоб діти, які зараз живуть в них, були влаштовані в хороші сім'ї або могли зростати в умовах, наближених до сімейних", - написала Супрун.