ЦАХАЛ знищив російський ЗРК "Десна" у Сирії

Вранці у неділю, 2 червня 2019 року, ізраїльські військові успішно атакували кілька військових цілей в Сирії у відповідь на суботній обстріл ізраїльської території на Голанських висотах

Про це повідомляє прес-служба Армії оборони Ізраїлю.

"Ізраїльські бойові літаки і вертольоти атакували кілька військових об'єктів сирійської армії, в тому числі дві артилерійські батареї, ряд спостережних і розвідувальних постів на кордоні Голанських висот і батарею ППО СА-2", - сказано в повідомленні прес-служба ЦАХАЛу.

При цьоум ЦАХАЛ покладає на правлячий у Сирії режим Башара аль-Асада та регулярну армію Сирії відповідальність за будь-які ворожі дії проти Ізраїлю з сирійської території.

За даними сирійських офіційних джерело, внаслідок ізраїльського удару вбито трьох солдатів асада і семеро були поранені, завдано збитків військовій техніці.

Дамаск стверджує, що кілька ізраїльських ракет вдалося збити. ЦАХАЛ ці повідомлення не коментує.

Своєю чергою сирійський моніторинговий центр The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), що базується в Лондоні, заявляє, що ВПС ЦАХАЛа атакували на південь від Дамаска позиції іранських військових і ліванської "Хезболли". За відомостями SOHR, удари були нанесені ізраїльськими літаками за програмними цілями близько населених пунктів Аль-Хусейні і Аль-кицю, на південь від Дамаска, де є об'єкти іранської армії, "Хізбалли" і регулярної армії Сирії. У повідомленні SOHR відзначається, що, крім іншого, ЦАХАЛ випустив ракети "земля-земля" по об'єктам сирійських ППО.

Довідка

Рухомий зенітний ракетний комплекс СА-2 (назва за класифікацією NATO) в Росії носить найменування С-75 "Десна". Він був прийнятий на озброєння в СРСР ще 1957 року.

Починаючи з 70-х років, перебуває на озброєнні сірійської армії.

У 1974 році за допомогою ЗРК "Десна" в районі Хермона був збитий ізраїльський винищувач Mirage III.

1982 року над територією Лівану сирійським розрахунком ЗРК "Десна" було підбито ізраїльський літак-розвідник "Кфір".