Депутати "Народного фронту" надали Конституційному Суду докази існування коаліції і просять визнати указ Президента про розпуск парламенту неконституційним

Коаліція "Європейська Україна" юридично і фактично існувала у Верховній Раді VIII-го скликання, тому Президент не мав права достроково припиняти повноваження парламенту

Про це повідомили народні депутати фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук та Ігор Алексєєв на брифінгу біля Конституційного Суду, пише прес-служба НФ.

"Хочу ще раз наголосити важливу і принципову річ, що в коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді VIII-го скликання, яка складалася як з депутатських фракцій, до якої також входили позафракційні народні депутати, за весь час її існування, тобто від моменту формування в листопаді 2014 року, і до фактично припинення в травні 2019 року, ніколи не було менше депутатів від більшості, тобто 226 народних депутатів", - наголосив він.

"Саме тому ми вважаємо, що указ Президента про розпуск парламенту був прийнятий неконституційно, оскільки після оголошення про припинення існування коаліції за Конституцією є місячний термін на формування нової коаліції", - сказав він.

Алексєєв підкреслив, що на момент видачі указу про розпуск ВР відповідний термін не закінчився.

"Тому ми додатково аргументуємо нашу позицію судді-доповідачу. Звичайно, ми цю позицію будемо пояснювати безпосередньо під час слухань у Конституційному Суді", - запевнив народний депутат.

"Вкотре хочу звернутися до Президента Зеленського із закликом бути гарантом Конституції, на якій він присягав перед народом. Завдання Президента - забезпечувати, щоб Україна була країною верховенства права для кожного – від пересічного громадянина до чиновників найвищої ланки", - заявив Тетерук.