Постпред США при НАТО: Туреччина має зробити вибір між С-400 і F-35

Турецький уряд має відмовитися від закупівлі у Росії зенітно-ракетних комплексів С-400, якщо хоче отримати від США винищувачі F-35

Про це заявила постпред США в НАТО Кей Бейлі Хатчісон, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ви повинні зробити вибір. У вас може бути або одне, або інше, але не обидва", - заявила Хатчісон.

Постпред США додала, що наявність у Туреччини одночасно і С-400, і F-35 є неприйнятним.

Вона ще раз наголосила, що якщо Туреччина все ж вирішить придбати С-400, то "втратить" винищувачі F-35, які вже замовила.

На думку Хатчісон, купівля Туреччиною російської ракетної системи може допомогти Кремлю послабити Північноатлантичний альянс.

"Росія намагається продовжувати зондувати шлях, щоб порушити і послабити альянс НАТО", - зазначила вона.

Хатчісон підкреслила, що в НАТО уважно стежать за розвитком ситуації, однак союзники США не хочуть бачити ніякої загрози для альянсу.

"НАТО має бути пріоритетом. У нас не повинно бути конкуренції всередині ЄС, яка відніме долари, які нам потрібні для сили, щоб відбити супротивників", - сказала вона.

Нагадаємо, Туреччина уклала контракт з Росією на поставку чотирьох дивізіонів зенітно-ракетних комплексів С-400 на суму $2,5 млрд. Перші поставки заплановано на 2019 рік.

Плани закупити російські ЗРК викликали серйозне занепокоєння з боку США. Вашингтон заявив, що російська ракетна система була розроблена для знищення американських і союзних літаків, в тому числі винищувачів нового покоління F-35. В адміністрації США назвали заплановану Туреччиною покупку С-400 "несумісною" з продажем F-35.