"Примирення і співпраця": Зеленський у Брюсселі зустрівся з Дудою

У вівторок, 4 червня, президент України Володимир Зеленський під час візиту до Брюсселя зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Лідери країн обговорили вирішення проблем в українсько-польських відносинах і налагодження співпраці.

"Ми говорили про складні історичні проблеми. Я вірю, що президентська група експертів, створена президентами Польщі та України, могла б зустрітися і активно вирішувати проблеми в наших двосторонніх відносинах і відновити дух правди. Ми сподіваємося на примирення і активну співпрацю", - сказав Дуда.

Президент Польщі також заявив про невизнання анексії Криму та підтримку територіальної цілісності України.

"Ми будемо підтримувати зусилля України у відновленні територіальної цілісності і суверенітету в міжнародно визнаних кордонах, а також у звільненні окупованого Донбасу, що має закінчитися деокупацією Криму. Україна повинна відновити свої кордони. Для нас це дуже важливо", - сказав Дуда.

Зеленський, своєю чергою, наголосив на єдності в протистоянні російській загрозі.

"У нас є спільне розуміння глибини загроз, які несе всій Європі Росія, і разом боремося за те, щоб ЄС залишався єдиним і солідарним з Україною в боротьбі проти агресії. Україна і Польща поділяють бачення ключових для майбутнього Європи питань зовнішньополітичного порядку денного та безпеки. Як дві найбільших держави Центрально-Східної Європи, ми повинні зберегти нашу єдність, щоб наш спільний голос був почутий і врахований в загальноєвропейському контексті", - сказав Зеленський.

Президент України також зазначив символізм того, що рівно 30 років тому цього дня, 4 червня 1989 року, вибори в Польщі сприяли розпаду комуністичного режиму і відновленню незалежності держав східноєвропейського регіону.