"Країна з верховенством права": ДПСУ відпустила корабель із РФ, який штормом занесло в українські води

Українські морські прикордонники пропустили до пункту призначення російський суховантаж, який через шторм опинився в територіальних водах України

Про це повідомляє у Facebook прес-служба Військово-морських сил Збройних сил України.

"Відповідно до положень Міжнародної Конвенції про територіальне море, Конвенції ООН по морському праву судно MELITA було без затримок спрямовано безпечним маршрутом до пункту призначення без будь-яких дій, спрямованих на силове захоплення, огляд або арешт екіпажу, на відміну від керівництва РФ, яка грубо порушила цілу низку міжнародних нормативних документів під час силового захоплення 25 листопада 2018 року катерів та суден ВМС ЗСУ у нейтральних водах біля Керченської протоки", - йдеться у повідомленні.

Інцидент трапився 5 червня. Унаслідок шторму, що вирував на захід від окупованого Росією Тарханкутського півострова, суховантаж MELITA (ІМО 8230479, MMSI:273395390) під прапором РФ, який прямував за маршрутом порт Астрахань - порт Констанца, відхилився від рекомендованого шляху та увійшов у територіальні води України на відстань до 5 миль. Морська охорона Держприкордонслужби України виявила судно на траверзі Тендрівської коси та опитала відповідно до протоколу.

"Україна - цивілізована європейська країна з верховенством права, на відміну від Російської Федерації", - наголосили у ВМС ЗСУ.