Росія звинуватила Анкару в потуранні русофобії

Представниця МЗС Росії Марія Захарова під час брифінгу 5 червня звинуватила Анкару в потуранні антиросійській кампанії

Заява Захарової опублікована на сайті МЗС РФ.

Звинувачення пов'язане з акціями, присвяченими 75-річчю депортації кримських татар і 150-річчю закінчення Кавказької війни, які відбулися у травні.

"Більшість цих заходів, які в тому числі проводилися за безпосередньої підтримки турецької центральної і муніципальної влади, носила політизований і відверто антиросійський характер. ... Абсолютно не співвідносяться потурання антиросійської кампанії з боку офіційної Анкари з її власним підходом до інших історичних подій", - заявила зокрема представниця МЗС РФ.

На сайті МЗС Туреччини опублікована заяву представника відомства Хамі Аксоя, в якому сказано, що Туреччина поділяє біль «наших родичів, кримських татар, а також братських народів Кавказу» і шанує пам'ять загиблих «під час цих вигнань» (депортації кримських татар та вигнання черкесів до Османської імперії з Кавказу у другій половині XIX ст. - ред.).За словами Захарової, позиція Туреччини не сприяє вирішенню завдання подальшого розвитку відносин багатопланового партнерства, поставленого главами Росії і Туреччини.

21 травня в Анкарі відбувся жалобний захід, присвячений 75-й річниці депортації кримських татар, організований Міністерством культури і туризму Туреччини, головним управління з питань тюрків за кордоном і споріднених громад при уряді Туреччини і Асоціацією культури та солідарності кримських татар. Серед почесних гостей на заході були присутні голова Головного управління з питань тюрків за кордоном і споріднених громад при уряді Туреччини Абдуллах Ерен, голова Меджлісу кримськотатарського народу і Світового Конгресу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппаров, заступник міністра культури і туризму Туреччини Сердар Чам, член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Андрій Сибіга.