Судан: кількість загиблих перевищила 100, опозиція відмовляється від переговорів

У Судані під час розгону військовими протестувальників загинула щонайменше 101 особа

Про це повідомили в Центральному комітеті суданських лікарів, який пов’язаний з протестним рухом, передає Reuters.

За їхньою інформацією, кількість загиблих в результаті зачистки табору протестувальників і наступних заворушень зросла до 101. Очікується, що вона може збільшитися. Офіційних даних про жертв поки немає.

На тлі масових протестів в столиці Судану Хартумі лідери військового блоку запропонували відновити переговори з опозицією. Але представники демократичної опозиції відкинули цю пропозицію, заявивши, що військовим не можна довіряти.

"Сьогодні Військова рада запросила нас до діалогу, і в той же час вона вселяє страх громадянам на вулицях", - сказав Reuters Мадані Аббас Мадані, лідер головної опозиційної групи Судану, Декларація сил свободи і змін.

"Суданський народ не відкритий для переговорів з Перехідною військовою радою, яка вбиває людей. Нам потрібні справедливість і відповідальність до переговорів про будь-який політичний процес", - сказав представник опозиційної Суданській асоціації професіоналів Амджад Фарід в коментарі AFP.

Нагадаємо, що з річки Ніл в Хартумі виловили 40 тіл протестувальників, які загинули в результаті жорстоких репресій проти протестів.

3 червня в столиці Судану Хартумі силовики відкрили вогонь по учасниках акції протесту. Тоді було відомо про загибель щонайменше 30 осіб.

Демонстранти займали площу перед військовим штабом з 6 квітня, за кілька днів до того, як президент Омар аль-Башир був повалений після 30 років при владі.

Їхні представники вели переговори з Перехідною військовою радою Судану і домовилися про трирічний перехідний період, який завершиться виборами.