Українці мають найнижчий рівень фінграмотності серед 30 країн ОЕСР

Згідно з дослідженням, середній рівень фінансової грамотності в українців найнижчий з усіх 30 країн Організації економічного співробітництва та розвитку

Такі результати соціологічного дослідження проекту USAID "Трансформація фінансового сектору", який був створений за підтримки Національного банку України.

Виявилося, що показник України за рівнем фінансової грамотності - 11,6 з 21 можливого балу.

Такий показник Україна розділила з Польщею, але значно відстала від Грузії, Латвії, Угорщини та навіть Росії.

Загальний бал за рівень фінансових знань найнижчий порівняно з балами сусідів - Польщі та Грузії, але на рівні з Білоруссю та Таїландом.

Згідно з опитуванням, українці знають, що таке "інфляція" та "проценти за кредитом", але гірше орієнтуються у макроекономічних показниках.

Люди, які мають банківські рахунки, мають вищий рівень фінансової грамотності. Але при цьому виявилось, що далеко не всі розуміють, чи є в них банківський рахунок.

Наприклад, українці губляться, чи банківська картка означає, що вони залучені до банківської системи.

52% опитаних зберігають кошти вдома, і показують низький рівень користування банківськими рахунками. Причиною цьому є відсутність довіри до банківських установ.

За рівнем якості фінансової поведінки Україна випередила усіх своїх сусідів: Польщу, Білорусь, Грузію та Угорщину, і показала високий середній результат по країнам.

Більш 70% респондентів постійно стежать за фінансовими справами, більше 80% роблять обмірковані покупки, а 73% сплачують вчасно рахунки. Такі показники на рівні показників Нідерландів, і кращі за показники у Польщі.

Переважна більшість українців набагато більше орієнтуються на короткострокову, ніж на довгострокову перспективу і більше зосереджена на витратах, ніж на заощадженнях.

30% українців позичають кошти, що дуже близько до показника у Бразилії.

А 58% громадян сказали, що за останній рік їм доводилось "зводити кінці з кінцями". У Польщі таку саму відповідь дали 18% опитаних.

З усіх опитаних 70% людей сказали, що готові вчитися, а 60% з них готові це робити навіть самостійно.