До України повернувся екс-глава Укртранснафти Лазорко, якого звинувачували у підписанні невигідних державі угод зі структурами Привату

Колишній голова правління АТ “Укртранснафта” Олександр Лазорко повернувся в Україну. Його звинувачували у привласненні, розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем

Про це свідчить фото, яке виклав в Facebook позафракційний народний депутат Тарас Батенко.

Також його повернення підтвердив і син Лазорка.

За інформацією enkorr, Лазорко, який очолював Укртранснафту в 2009-2015 роках, прилетів в Україну увечері 5 червня. Раніше він керував підприємствами групи “Приват” – Дрогобицьким і Надвірнянським НПЗ.

За даними mind.ua 19 березня 2015 року Наглядова рада ПАТ вирішив усунути його від виконання обов'язків. Основною причиною послужили маніпуляції з викачуванням технологічної нафти і її розміщенням на зберіганні на заводах групи “Приват” в Надвірній, Дрогобичі і Кременчуці.

У 2015 році компанія платила за зберігання близько 2,5 млн грн в день. За проект викачування технологічної нафти Ігор Коломойський пропонував нагородити Лазорко орденом.

29 травня стало відомо, що МВС зняло його з національного розшуку, де він перебував із серпня 2015 року.

Лазорко переховувався в Лондоні. За даними ЗМІ, він просив політичного притулку у Великій Британії та намагався поновитися на посаді.

Лазорка звинувачували за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці підозрювали Лазорко за чотирма епізодами: незаконна викачка технологічної нафти з магістральних нафтопроводів; підписання протиправних і антидержавних угод на зберігання нафти зі структурами Привату; незаконні (надмірні) витрати на страхування в ПАТ Укртранснафта; резервування нафтопроводу Кременчук-Одеса пов’язаною з групою Приват компанією Синтез Ойл.