За місяць міжнародні резерви України скоротилися на 5,5%

Міжнародні резерви України зменшились у травні на 5,5% через значні обсяги погашень за державним боргом

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Тож на початок червня міжнародні резерви України становили $19,4 млрд.

"Станом на 1 червня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - повідомляє НБУ.

Згідно з повідомленням, динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

По-перше, виконання зобов’язань України за державним боргом.

"На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано $1,8 млрд", - пояснили в НБУ.

Зокрема, $1,28 млрд становили платежі з обслуговування та погашення  єврооблігацій та облігацій внутрішньої державної позики.

Також $446,5 млн сплачено за зобов’язаннями уряду і НБУ перед Міжнародним валютним фондом.

Решта коштів спрямована на обслуговування боргу перед іншими міжнародними фінансовими організаціями, додали в НБУ.

Також у травні була переважно сприятлива ситуація на валютному ринку. Загалом чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на $160,6 млн.

"У травні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також подальшому зростанню інвестицій нерезидентів у гривневі державні цінні папери", - зазначили в НБУ.

У результаті Нацбанк купив на міжбанківському валютному ринку $203,6 млн (із них 171,5 млн дол – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами.

Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця НБУ продав “43 млн у форматі інтервенції за єдиним курсом;

По-третє, переоцінка фінансових інструментів(зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на $80,7 млн.