"Озвучила позицію Зеленського на весь світ". Соцмережі обговорюють заяву речниці президента, що ЗСУ нібито обстрілюють дитсадки, школи, лікарні

Прес-секретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила про те, як Збройні сили України начебто інколи "потрапляють у провокації" з боку росіян та найманців й помилково обстрілюють цивільні об'єкти, через що гинуть мирні мешканці

Про це вона розповіла ввечері 7 червня 2019 року в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1", коментуючі інформацію про те, що представник України у Мінській тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кучма запропонував заборонити захисникам України відкривати вогонь у відповідь. Запис її слів є на YouTube.

"Про що конкретно йшлося. Про те, що дуже часто українські військові потрапляють на провокації, коли стріляють з житлового будинку, з дитсадка, з школи, з лікарні, з будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. Да, цивільні. І після цього починається обстріл цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, наші українці. І, власне, йшлося про те, що би не піддаватися провокаціям", - зазначила вона.

"Ми маємо перейти у курс прагматичної і спокійної дипломатії. І в центрі цієї дипломатії має бути найважливіше - це цінність людського життя", - додала Мендель.

За її словами, саме тому Зеленський "намагається розпочати заново, відновити Мінський процес, який просто зайшов у глужий кут".

Дивіться й слухайте з 00:54

За усі роки війни з Росією на Донбасі це перша заява української офіційної особи про щось подібне.

Користувачі соціальних мереж, у т.ч. представники експертного середовища, не лишили без уваги виступ Мендель. 

Довідка

Юлія Мендель має 32 роки.

Кандидат філологічних наук.

Останні місця роботи - телеканали "112" та "Інтер".