У Казахстані в день президентських виборів затримано 500 протестувальників

У Казахстані в день голосування на президентських виборах затримано близько 500 протестувальників

Про це повідомляє DW.

9 червня на акціях протесту в день позачергових виборів президента Казахстану затримано близько 500 осіб. Про це повідомив журналістам перший заступник міністра внутрішніх справ країни Марат Кожаєв.

У Алмати і Нур-Султані в неузгоджених мітингах проти заздалегідь визначених результатів голосування брали участь кілька сотень людей. Учасники акцій скандували "Бойкот!" і "Свобода!"

Зв'язок в Алмати і Нур-Султані працює з перебоями, в столиці Казахстану рух проспектами Республіки і Абая перекрито.

У березні 2019 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який керував країною майже 30 років, заявив про свою відставку. Виконувачем обов'язків президента став голова сенату країни Касим-Жомарт Токаєв.

На позачергових виборах глави держави балотуються сім кандидатів: Токаєв, а також депутати Данія Єспаєва і Жамбил Ахметбеков, опозиційний політик Аміржан Косанов, представник профспілок Амангельди Таспіхов, письменник Садибек Тугел і представник агросектору Толеутай Рахімбеков. Якщо жоден з них не набере понад 50 відсотків голосів, буде призначено другий тур. У ньому братимуть участь два кандидати, що набрали найбільше голосів.