Концентрація небезпечних речовин у річці Рось дуже мала, - ДСНС

Небезпечні хімікати спочатку потрапили у воду річки Фоси, тому через кілометрову відстань у Росі загалом виявилось не більше 10 літрів отруйних речовин

Про це повідомив директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий під час брифінгу ДСНС щодо ситуації з забрудненням гербіцидами верхів'я річки Рось, передає Еспресо.TV.

Зазначається, що до води потрапило 860 літрів засобів захисту рослин та стимулятори росту, а загальна кількість токсичних речовин – 153,8 літра. Однак спочатку вони потрапили у воду річки Фоси, а завдяки кілометровій відстані, до річки Рось потрапило, за розрахунками ДСНС, максимум близько 10 літрів небезпечних речовин.

"За рахунок розбавлення хімікатів у трьох водосховищах загальна концентрація гербіцидів може бути одна мільйонна частина, а можливо, одна мільярдна. Таким чином, небезпеки для закриття Білоцерківського водозабору не існує, - наголосив Осадчий. - До того ж, з 5 по 10 червня у річку Рось випала велика кількість опадів: у Богуславі, зокрема, за ці дні випала практично місячна норма".

За словами директора Українського гідрометеорологічного інституту, завтра до вечора вже не буде спостерігатися "ні одної мільйонної отруйних речовин". 

"Тож наразі не існує ніякої небезпеки для мешканців міст, розташованих в басейні річки Рось", - підсумував Осадчий.