Не лише до 5 поверхів: в Україні проводитимуть реконструкцію старих будівель різної поверховості

Міністерство регіонального розвитку спільно з ДІПРОМІСТО розробило новий законопроект щодо реконструкції застарілих кварталів, який покликаний розпочати цей процес на практиці

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“Сьогодні відповідно до чинного закону про реконструкцію застарілий житловий фонд - це будинки лише до 5 поверхів, які за своїм технічним станом не відповідають нормативам щодо безпеки і комфорту проживання. Граничний строк їх експлуатації збіг, а конструкції зносилися не менше ніж 60%. Проте насправді в Україні є житло й іншої поверховості, яке також потребує реконструкції”, - пояснив він.

Мінрегіон розширив перелік об’єктів, які можуть реконструюватися і в новому законопроекті прописали, що реконструкції підлягають будинки різної поверховості та інші об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури, технічний стан яких вже не відповідає нормативному.

“Сьогодні в Україні близько 1 млрд кв. м житлового фонду, майже 70-80% з якого – застаріле житло. За оцінками експертів, близько 75 млн кв.м житла в Україні є аварійним і непридатним для проживання. Тому запровадження ефективного механізму реновації застарілого житла в Україні на практиці є вкрай актуальним”, - додав Парцхаладзе.