Прогули та кнопкодавство: у "Чесно" перевірять партійні списки кандидатів у нардепи

Рух "Чесно" напередодні виборів проаналізує списки кандидатів у народні депутати України за шістьма критеріями

Про це повідомляє "Укрінформ".

Як зазначила координаторка руху "Чесно" Віта Думанська, за підсумками моніторингу роботи політиків вони не скажуть, за кого голосувати, але зможуть рекомендувати, кого не підтримувати.

Зокрема, було виокремлено шість базових критеріїв, які дозволяють оцінити роботу нардепів, які вже були в Раді, та роботу депутатів місцевих рад.

Першим критерієм, за якими "Чесно" аналізуватиме кандидатів у народні депутати на виборах-2019, є прогульництво.

"Перше, що ми аналізуємо, - це як депутати відвідували засідання Верховної Ради, прогулювали чи не прогулювали. За нашою методологією, прогульником є той, хто пропустив понад 25% засідань Ради за письмовою реєстрацією", - сказала Думанська.

Другий критерій - підтримка політичних реформ.

"Ми запропонували перелік з п'яти реформ, які, на погляд громадянського суспільства, є найбільш важливими. Перше - це Виборчий кодекс, закон про Вищий антикорупційний суд, фінансування партій з держбюджету, створення НАБУ, скасування загального нагляду прокуратури. Підтримка усіх 5-ти ініціатив дає 100%, або -1 бал", - зазначила вона.

Ще один критерій - антидемократичність. Рух відібрав критично неприйнятні в демократичному суспільстві законодавчі ініціативи. Ці закони спрямовані на порушення громадянських і політичних прав та свобод, але, на жаль, були підтримані більшістю народних депутатів.

"Ми обрали чотири, на наш погляд, найбільш важливі ініціативи. Закон 16 січня - це антидемократичні закони, які не можна забувати. Також подання до Конституційного Суду України про декриміналізацію незаконного збагачення; обов'язкове декларування для громадських активістів; закон про необов'язковість юридичної освіти для Генерального прокурора", - повідомила координаторка "Чесно".

Інші критерії - фігурування в антикорупційних розслідуваннях, кнопкодавство та "гречкосійство".

Вона зазначила, що рейтинг та критерії, складені рухом "Чесно", є рекомендаційними для виборців і покликані допомогти українцям зробити поінформований вибір під час голосування.