Стан здоров'я трьох поранених українських моряків задовільний, - Полозов

Раз на місяць їм дозволили зустрічатись з українськими консулами

Про це повідомив координатор команди захисту моряків адвокат Микола Полозов на прес-конференції.

Стан здоров'я поранених під час атаки Росії в районі Керченської протоки на українські кораблі військовополонених моряків задовільний, до моряка Василя Сороки після проведеної операції повертається чутливість руки.

"У пораненого Василя Сороки, якому провели операцію півтора місяці тому, зняли гіпс, починає повертатися чутливість руки. Він вже може ворушити пальцями, поки не може стискати, але все одно це прогрес, оскільки була небезпека втратити руку в цілому. На жаль, щодо двох інших поранених - Андрія Ейдера і Андрія Артеменка - російські медики вважали, що немає необхідності проводити екстрене оперативне втручання, незважаючи на те, що у них в тілах залишаються не видалені осколки. Їхній стан здоров'я можна назвати задовільним", - сказав Полозов.

Адвокат зазначив, що кілька разів на місяць у нього і його колег є можливість відвідувати військовополонених. "Останній раз бачили минулого тижня і на цьому, оскільки у нас тривають слідчі дії", - поділився він.

Полозов розповів, що морякам також дозволена раз в місяць зустріч з українськими консулами.

При цьому він зазначив, що листи від відомих українців, адресовані військовополоненим морякам, передати до слідчого ізолятора неможливо, всі вони перевіряються правоохоронцями.

"Будь-яка звісточка для них важлива. Вона допомагає їм залишатися в гарній моральній формі. Їх там тримають всіх окремо. Максимум вони можуть побачитися, коли їх привозять на суд, і то четвірками. Вони сидять всі в 24 різних камерах з якимись різними сусідами по камері, у когось нормальні сусіди по камері, у когось не дуже", - поінформував адвокат.

До моряків намагалися підселити в камеру співробітників ФСБ для отримання визнання провини українців.

Коментуючи можливе невиконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, Полозов зазначив: "Кілька годин тому я зустрічався з главою МЗС України Павлом Клімкіним. Всього розповісти не можу, тоді це не буде сюрпризом для них (росіян). Я можу сказати, що невиконання рішення Міжнародного трибуналу спричинить дійсно серйозні наслідки для російської влади, це не тільки санкції".