Указ Зеленського про достроковий розпуск Ради не відповідає Конституції, - Княжицький

Указ президента Володимира Зеленського ґрунтується на неправді, що коаліції не існує з 2016 року

Про це голова комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький написав у Facebook.

"Сьогодні КСУ починає розглядати на відповідність Конституції Указу президента Зеленського про достроковий розпуск парламенту. Зеленський прийде в суд. Не для того, щоб тиснути на суд, як кажуть його опоненти. І не тому, що такий сміливий і відкритий, як каже сам Зеленський. Як мені відомо, він не хотів брати участь у засіданні, сподівався, що замість нього говоритиме призначений ним представник. Але Суд пояснив, що це неконституційно і наполіг на виклику Зеленського", - пише Княжицький.

За його словами, це вперше за роки незалежності, бо це перший Указ президента, який дійшов до Конституційного суду. У схожих ситуаціях раніше президенти скасовували виборчі укази , які вважали неконституційними до їх розгляду в суді.

"Я був серед тих, хто підписав подання. І ось чому: по-перше, Указ ґрунтується на неправді, що коаліції не існує з 2016 року. За рішенням КСУ коаліція складається з фракцій та окремих депутатів, які в складі фракцій не перебувають. При цьому окремі депутати можуть входити до складу коаліції незалежно від позицій фракцій (рішення №11-рп/2010). Вже через це запропонований президентом Зеленським спосіб визначення кількості членів коаліції за кількістю членів двох фракцій не відповідає Конституції, яку офіційно розтлумачив Конституційний Суд", - пояснює Княжицький.

По-друге, законодавство не передбачає реєстрації членів коаліції. Тобто для входження депутата до її складу достатньо лише персонального рішення самого депутата (те саме рішення №11-рп/2010). Коаліція не формується на підставі списків і Конституція не визначає, хто ці списки має складати, вести, оновлювати тощо.

Стислий огляд всіх висновків Конституційного Суду щодо формування коаліції можна знайти на сайті суду.

По-третє, головним доказом існування коаліції є рішення парламенту про формування складу уряду Гройсмана. За Конституцією саме коаліція його має формувати, і вона його сформувала в квітні 2016 року. Як можна побачити зі стенограми ВР, на момент обрання діючого Прем’єр-міністра коаліція складалась з 235 депутатів.

Дата формування Уряду слідувала ПІСЛЯ дати, яку зараз називають як "дата припинення дії коаліції" (18.02.2016). І сам факт діяльності коаліції спростовує будь-які провокації з цього приводу, пояснює голова комітету ВР.

“Тим, хто закидав , що Рада неконституційно призначила Гройсмана, нагадаю, що це рішення парламенту передавалось до КСУ на розгляд. Ті самі висновки, які зараз нам демонструє президент Зеленський, в 2016 році пред’явив суду “опозиційний блок”. У своїй скарзі до КСУ вони говорити те саме: "коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України не існує та не було сформовано відповідно до вимог частини сьомої статті 83 Конституції України", - пише Княжицький.

Але Конституційний Суд відмовив тоді у відкритті конституційного провадження оскільки немає "жодних офіційних відомостей чи документів, які свідчили б про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України…".

“Відповідно до списків членів коаліції, ніколи не було такого моменту, коли б їхня кількість складала менше, ніж 226 депутатів і докази цього є у Суду. Часто депутати, які усно висловлювалися про вихід з коаліції не писали про це жодних заяв. Тобто тих відомостей не було в 2016 році, і так само їх немає і сьогодні. На даний момент єдиний юридичний акт про припинення дії коаліції - заява про це Голови ВР, зроблена на засіданні 17 травня 2019 року. І передбачений Конституцією 30-денний строк для її повторного формування не закінчився і сьогодні, коли КСУ призначив перше засідання в даній справі. Отже, Указ не відповідає Конституції”, - резюмує Княжицький.