Указ Зеленського спотворює волю громадян, які обрали парламент на 5 років, - Княжицький

Указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради України за кілька місяців до завершення парламентської каденції не відповідає волі українського народу

Про це народний депутат Микола Княжицький заявив в ефірі телеканалу Еспресо, коментуючи Указ президента про розпуск Верховної Ради VIIІ скликання.

"З моє точки зору, Указ - відверто неконституційний, він спотворює волю громадян, які обрали парламент на 5 років. До кінця каденції залишилося кілька місяців", - наголошує нардеп.

На думку Княжицького, бажання Зеленського якнайшвидше розпустити парламент,  продиктоване тенденцією високого рівня довіри до новообраного президента в перші місяці після виборів. Адже до жовтня (саме тоді мали відбутися планові вибори до ВРУ) рейтинги Гаранта можуть знизитися, і відповідно, провести свою партію до парламенту буде важче.

"Очевидно, президент Зеленський, видаючи незаконний Указ, прагнув зберегти цю тенденцію росту свого рейтингу, щоб мати керовану більшість в парламенті. Для того щоб ті заяви, які ми чуємо із вуст прес-секретаря президента про те, що українські збройні сили стріляють по дитячих садочках чи по лікарнях, чи про те, що ми не повинні стріляти у відповідь. Щоб такі заяви знайшли підтримку в парламенті. Тому так терміново потрібно було робити вибори", - зазначив Микола Княжицький.

Також народний депутат закликав суддів Конституційного суду розуміти наслідки та пам’ятати про свою відповідальність під час винесення цього важливого рішення.

"Будь-яке незаконне рішення, яке потім може призвести до втрати Україною своєї суб’єктності і незалежності, буде плямою на совісті і відповідальністю цих суддів. Тому я абсолютно переконаний у тому, що КСУ, попри тиск, зробить все, щоб прийняти законне і справедливе рішення", - сказав Княжицький.