В Україні впроваджуватимуть безпечніші та перспективніші ядерні реактори

НАЕК "Енергоатом" підписав тристоронню угоду щодо створення міжнародного консорціуму для впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160

Про це повідомляє сайт Енергоатому.

Іншими підписантами угоди виступили Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки та компанія Holtec International.

"Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проекту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач", - йдеться у повідомленні.

За підрахунками експертів, загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюватиметься приблизно в $1 трлн.

У 2018 році Енергоатом і Holtec International підписали Меморандум щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. Меморандум має на меті не лише ліцензування в Україні технології SMR-160 і подальше будівництво цих реакторів на АЕС України, але й часткове розміщення виробництва обладнання для реакторів на українських підприємствах. Це має сприяти перетворенню України на провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій і компонентів для ММР.