Ще 25 країн світу обговорюють визнання депортації кримських татар геноцидом

Кримськотатарські активісти ведуть роботу щодо визнання депортації кримських татар геноцидом, і до кінця року щонайменше дві з європейських країн можуть це ухвалити

Про це повідомляється на сайті Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Як повідомив голова правління організації, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, до кінця поточного року парламенти ще мінімум двох європейських країн можуть визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом.

9 травня 2019 року Сейм Латвії визнав депортацію кримськотатарського народу 1944 року актом геноциду. У документі підкреслюється, що низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі і на окупованих ним територіях, зокрема - кримських татар.

6 червня 2019-го Сейм Литовської Республіки також прийняв резолюцію щодо визнання депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року актом геноциду. За відповідне рішення проголосували 77 депутатів, один утримався, ніхто не проголосував проти. Сейм засуджує окупацію Криму, дискримінацію кримськотатарського народу і закликає міжнародну спільноту проявити солідарність з кримськими татарами.