Безпека, ідентичність і цінності: Маринович розповів, як змінюється Європа і яка в ній роль України

14 червня, 2019 п'ятниця
17:43

Український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, радянський дисидент, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович заявив, що сучасний світ постав перед змінами в системі безпеки, ідентичності та цінностей

Про це Маринович сказав під час виступу на міжнародній конференції "Коло Вінценза", передає Еспресо.TV.

"Хочу пригадати 1978-й рік, я у таборі читаю чи то в "Известиях", чи то в "Правді" інформацію про те, що Держдеп заявляє, що в Ірані все в порядку і під контролем, ніякої небезпеки немає. Через тиждень - революція і радикальна зміна ситуації в Ірані. На той час існували приблизно два вектори, яких ми очікували: перший вектор - про те, що демократія здобуде собі весь світ, що перемога демократії вже безсумнівна, другий вектор - що Україна рухається, по-перше, геть від Москви, по-друге, НАТО і Європейський Союз як абсолютно логічні і закономірні пункти, до яких ми маємо дійти і як чинник нашої безпеки. Я хотів би почати з безпеки і розповісти про 3 складові, які, на мою думку, змінилися: безпека, ідентичність і цінності", - сказав Маринович.

За словами Мариновича, система світової післявоєнної безпеки зіткнулася з тим, що демократія не перемагає тотально по всьому світу, демократичні країни воліють до співпраці з РФ попри порушення міжнародного права з її боку, а Україна виступає збурювачем неспокою.

"Безпека: сьогодні ми маємо не лише не тотальну перемогу демократії, а ми маємо завершення повоєнної системи безпеки. Повоєнна система безпеки поставлена під сумнів. Ми вже вийшли з пункту А, але ще не дійшли до пункту Б - до нової системи безпеки. Що важливо: післявоєнна система безпеки не передбачала незалежної України. Тому кожна спроба повернутися до цієї системи безпеки, яка є логічною - чим більше непорядку в світі, тим більше ми хочемо зберегти те, що ми можемо зберегти, - це породжує 2 феномени: Україна щоразу більше стає troublemaker - тим, хто творить якісь проблеми, а друге - феномен, який окреслюють як business as usual with Russia - повернення до звичних стосунків із Росією. Всі наші спроби зберегти мир і вписати себе в систему безпеки не дають поки що дуже успішних результатів, передусім мені здається, через те, що сама Україна залишається дуже аморфною: вона невизначена, вона всередині, сама в собі не стала чинником, привабливим для Європи. Світ структурується довколо великих ідей, а я не знаю, яка велика ідея є в нинішній Україні, щоб вона була привабливою для всього світу. Тому ми поки що живемо під китайським прокляттям "щоб вам жити між двома епохами", переживаємо всі труднощі цього прокляття і бачимо, що, з одного боку, Європа не усвідомила, що їй слід боротися не за Україну, а за саму себе. Бо я пригадую собі, десь в літературі читав, як у Франції свого часу, коли була суперечка за Ґданськ, французи дивувалися: "Чому ми маємо терпіти в боротьбі за якесь там далеке місто?" Приблизно та сама логіка сьогодні є у світі, і мені дуже шкода, що Україні не вдалося переконати Європу, що насправді треба захищати не Україну, а саму Європу", - наголосив Маринович.

Правозахисник також зазначив, що в сучасній Європі необхідність співпраці перетворилася з аксіоми на щось, у чому потрібно переконувати.

"Другий момент - це ідентичність. У мене таке враження, що зараз ми маємо справу з ефектом, який гарно описаний у фізиці: якщо уявний космічний корабель вилетів би з Землі і полетів би в космос зі швидкістю світла, то, повертаючись на Землю через рік-два, він не застав би тієї Землі, з якої вилетів. Тому що ефект часу призвів би до того, що на Землі відбулися би великі зміни. Приблизно таке саме: ми, Україна, прагнемо повернутися в Європу, але так, наче ми повертаємося з космосу і бачимо, що сама Європа вже змінилася - це вже зовсім не та Європа, до якої ми прагнули. Зокрема, що змінилося. Мене дуже турбує спалах національних егоїзмів по всій Європі. Уявлення, що демократія перемагає остаточно, сьогодні поставлене під сумнів. Імператив співпраці, який був очевидним донедавно, він був аксіомою, тепер знову потребує доведення - треба зрозуміти, чому співпрацювати вигідно всім державам. Здавалося б, за цією формулою Європа різних швидкостей, яка  засвідчує велику тривогу всередині самого ЄС, за цією формулою є начебто лише економічні причини. Але в мене таке враження, що за тими поверховими першорядними причинами стоїть головна причина - ідентичності. Ця проблема є навіть для країн Центральної Європи. Країни Центральної Європи, навіть належачи до латинської цивілізації Заходу, разом із тим вони вже відчувають якусь свою іншість у порівнянні з класичними західноєвропейськими країнами. Що тоді казати про гіпотетичне входження України в Європейський Союз. Там тоді виникають девормації на рівні ідентичностей, які дуже непросто подолати. ЄС організовувався довколо франко-німецького союзу вугілля і сталі. І довоколо цього ядра сьогодні вибудувався весь ЄС. Нові держави просто приєднувалися до ЄС і модель зберігалася та сама. Однак для мене ідентичність Європи концентрується довколо не одного ядра, а двох ядер - римського і грецького. І проблеми з Грецією в ЄС уже мали би засигналізувати в Європі, що одноцентричний устрій Європи починає входити в певну суперечність із природою ідентичності всієї Європи", - сказав Маринович.

Також правозахисник нагадав, що єдина Європа будується передусім на цінностях.

"Третє - цінності. Мені, дисидентові, в таборі було дуже просто - була дуалістична картина світу: Захід - це територія цінностей, Радянський Союз - антицивілізація, цивілізація антицінностей. Отже, нам треба йти туди, куди тягне душа, - до цінностей. Саме цінності, зрештою, сформували Європу, адже повоєнна Європа вибудувала свою систему безпеки, маючи, передусім, на оці систему цінностей, які зберегла після війни: never again - ніколи більше. Ніколи більше насильства, ніколи більше цього національного егоїзму, замість нульової суми - позитивна. Це - повоєнна Європа і її цінності. Сьогодні ми маємо занепад цих цінностей, нульова сума знову торжествує, знову цей вірус гуляє Європою. Сьогодні постало питання, і чим більше ми відчуваємо загрозу безпеці, тим більше це питання постає: яке співвідношення між безпекою і цінностями. Для мене завжди були переконливими слова Бенджаміна Франкліна про те, що той, хто жертвує свободою заради безпеки, не заслуговує ні на свободу, ні на безпеку. Замініть у цій фразі слово "свобода" на ширше слово "цінності" і ви будете мати нинішню ситуацію так, як я її бачив донедавна. Українські реалії показали, змусили мене не те, щоби засумніватися в справедливості цієї фрази, але змусили серйозніше подивитися на чинник безпеки, тому що саме я, як і інші, сформулював висновок, що боротися за цінності в державі можна поки, існує сама держава. Якщо ж ми, борячись за цінності, руйнуємо державу, то ми лише виявляємося такими собі козацькими ватажками, які на чорній раді скидають чергового гетьмана, бо він, мовляв, прокрався, а в цей час Росія, сусідоньки захоплюють нашу владу. Ось чому сьогодні стоїть питання на світовому рівні. Я обстоюю тезу, що Європа має сенс лише як Європа цінностей. Європа, якщо втратить цінності, втратить себе, перестане бути Європою. Але яким коштом ми можемо боротися за цінності?" - сказав Маринович.

На думку правозахисника, не менш важливим за встановлення демократичних цінностей є дотримання цих цінностей у повсякденному житті.

"І остання теза - моє питання до всіх вас: можливо ключ у дієслові "боротися" за цінності? Можливо, наші майданні ситуації показали, що часом боротися за цінності легше, ніж жити відповідно до них. Отже, можливо, розв'язка тієї дилеми безпеки і цінностей у тому, що потрібна критична маса тих, хто буде утверджувати цінності в своєму практиному житті. Махатма Ганді говорив: "Хочете змін - станьте цією зміною". Російський дисидент Андрій Амальрік свого часу дав прекрасну формулу дисидентства: "Дисиденти - це люди, які, живучи в невільній державі, поводилися так, начебто вони вільні". Нам потрібен цей ефект - долання якихось негативних реалій через утверджену нову модель", - підсумував Маринович.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
22:09
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сел
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
Більше новин