Підпал волонтерського намету в Харкові: поліція назвала підозрюваного

Слідчі встановили, що причетним до підпалу волонтерського намету в центрі Харкова може бути рецидивіст, судимий за майнові злочини

Про це повідомляє прес-служба Національної поліції Харківської області.

Слідчі Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області викрили чоловіка, який обґрунтовано підозрюється в підпалі волонтерського намету, що стався 20 травня поточного року.

"Ним виявився місцевий мешканець 1985 року народження, раніше неодноразово судимий за майнові  злочини", - зазначається в повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо оголошення йому про підозру за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Чоловіку загрожує позбавлення волі від 3 до 10 років. 

20 травня близько 4:30 невідомі підпалили намет. Вогонь пошкодив частину фасаду, даху та напис "Все для перемоги", люди не постраждали.

Намет "Все для перемоги" встановили на площі Свободи проукраїнські активісти в середині вересня 2014 року. Він мав стати постійно діючою загальною платформою низки громадських ініціатив для допомоги армії і переселенцям.

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою прибрати з площі Свободи волонтерський намет.

Того самого дня Геннадій Кернес заявив про підтримку петиції і пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб її реалізувати, якщо вона набере необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня петиція набрала більше ніж 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

11 травня на сайті Харківської міськради було опубліковано розпорядження департаменту територіального контролю про знесення намету, оскільки, на думку чиновників, його встановлено самовільно і з порушеннями законодавства. У документі зазначено, що якщо протягом трьох днів намет не буде демонтовано добровільно, його демонтують на підставі рішення виконкому Харківської міськради.

15 травня в Харківській міськраді відбулось засідання погоджувальної комісії, на якому було розглянуто повідомлення про проведення безстрокового мирного зібрання з використанням волонтерського намету "Все для перемоги" на площі Свободи. Комісія ухвалила рішення запропонувати перенести проведення масового заходу з використанням намету з площі Свободи на площу Захисників України.

Тоді ж було прийняте рішення у разі відмови - доручити юридичному департаменту Харківської міської ради у встановлений термін забезпечити підготовку і подання матеріалу до Харківського окружного адміністративного суду. Натомість Харківський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Харківської міськради. Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.