ПЦУ: Почесний патріарх Філарет не має права одноосібно скликати "Помісний собор УПЦ-КП"

У відповідь на інформацію про намір патріарха Філарета "скликати Помісний собор УПЦ Київського патріархату" у ПЦУ зазначили, що це незаконно

Про це йдеться у заяві Православної церкви України.

"У зв'язку з тим, що рішенням Помісного собору УПЦ Київського патріархату 15.12.2018 року, який відбувся в Малій Софії перед Об'єднавчим собором, Українська православна церква Київського патріархату як окреме релігійне об'єднання припинила свою діяльність шляхом об'єднання і приєднання до утвореної єдиної Помісної православної церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ-КП, зокрема під назвами її статутних органів (Священного синоду, Архієрейського та Помісного соборів), є незаконним", - заявила прес-служба ПЦУ.

У ПЦУ додали, що почесний патріарх Філарет "не має права одноосібно скликати" Помісний собор УПЦ-КП "ні за статутом Православної церкви України, ні навіть за припиненим статутом УПЦ-КП".

У прес-службі підкреслили, що самовільне проведення зборів невизначеної групи не уповноважених осіб із присвоєнням цим зборам назви "Собору"  ставить під загрозу цілісність Православної церкви України. Тож, організаторів чи учасників таких зборів чекають канонічні та юридичні наслідки.

При цьому у Церкві закликали всіх ієрархів, духовенство та вірян не брати жодної участі в заходах і діях, "що руйнують єдність помісної УПЦ".