ЄС і Німеччина мають вирізняти видані в ОРДЛО паспорти РФ, - депутат Бундестагу

Євросоюз і уряд Німеччини мають розробити механізм розрізнення паспортів, які Росія видає на окупованій території Донбасу, від звичайних паспортів РФ

Про це заявив депутат Бундестагу, член комітету із зовнішньої політики від "Зелених" Омід Нуріпур, передає "Радіо Свобода".

На думку німецького депутата, це потрібно, щоб завадити Росії "ще раз поставити під сумнів суверенітет України".

"Думаю, робити це лише на національному рівні (України - ред.) недостатньо, адже йдеться про запобігання можливому в’їзду людей з такими паспортами на територію Євросоюзу. Тому весь ЄС має запобігати їхньому в’їзду і, звичайно, співробітництво з Україною в цьому питанні дуже важливе, оскільки виникає багато питань - як виглядають ці паспорти, які серійні номери та специфічні особливості вони містять", - сказав Нуріпур.

Видачу російських паспортів у ОРДЛО депутат Бундестагу назвав "ще одним кроком із підриву територіальної цілісності України".

"Те, що вони роблять в нинішній момент, роздаючи паспорти українцям на Донбасі - поза сумнівом, ще один крок з підриву територіальної цілісності України. Ми маємо цьому протидіяти. Я маю враження, що уряд Німеччини дуже добре усвідомлює цю проблему і наполягає на створенні механізму на рівні ЕС", - додав Нуріпур.

Німецький депутат надіслав запит до МЗС Німеччини та отримав відповідь, що наразі країни-члени ЄС ведуть безперервний діалог із розробки спільної директиви щодо російських паспортів у жителів ОРДЛО.

"Федеральний уряд спільно з партнерами в ЄС однозначно засудив укази президента Російської Федерації від 29 квітня 2019 року. Так, значне полегшення порядку видачі паспортних документів громадянам України, які проживають на вказаних територіях, суперечить духу та цілям Мінських домовленостей та є тяжким порушенням суверенітету України", - йдеться у листі німецького МЗС, який отримав Нуріпур.