Земан назвав "зухвалою провокацією" законопроект РФ про "ветеранів окупації Чехословаччини"

Відомий своїми проросійськими поглядами президент Чехії Мілош Земан назвав законопроект КПРФ про надання статусу ветерана бойових дій учасникам окупації Чехословаччини 1968 року "зухвалою провокацією" проти республіки

Про це він проінформував посла Росії в Чехії, якого викликали в офіс президента для дачі пояснень з приводу російського законопроекту, передає Радіо Прага.

У бесіді з послом РФ Мілош Земан "рішуче наголосив, що в разі прийняття закону, можна очікувати істотного і довгострокового негативного впливу на двосторонні відносини РФ з Чехією".

У свою чергу російський посол Олександр Змеєвський запевнив, що Росія продовжує займати позицію, викладену в Договорі про дружбу між РФ і Чехією від 1993 року, в якому засуджується окупація Чехословаччини і подальше перебування радянських військ на території ЧССР.

Нагадаємо, що КПРФ запропонувала Держдумі РФ прийняти законопроект про поширення статусу ветерана бойових дій на військовослужбовців збройних сил СРСР, які прямували до Чехословаччини в серпні 1968 року в складі військ Варшавського договору.