Княжицький: Вінценз зробив Гуцульщину відомою на весь світ. Наше завдання сьогодні – відновити цей край

Про це в суботу, 15 червня сказав ініцатор Форуму Via Carpatia, Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час вручення нагороди імені Станіслава Вінценза "За гуманістичне служіння".

Княжицький зазначив, в Карпати приїжджали видатні українські письменники та філософи: Михайло Грушевський, Іван Франко, Михайло  Коцюбинський,  Сергій Параджанов та інші.

"Всі вони знаходили в цій землі натхнення. Вони надихалися гуцульськими традиціями, історією, людьми, які тут живуть. Ми вже вдруге проводимо тут Форум Via Carpatia. Наша мета – відновити Верховинщину та нагадати, що це серце української культури", - сказав ініціатор Форуму.

Він також розповів про премію імені Станіслава Вінценза "За гуманістичне служіння", яку започатковано на Форумі Via Carpatia: "Ми вручаємо премію імені  великого гуманіста та письменника, автора єдиного українського епосу про гуцулів "На високій полонині", засновника поняття "родинна Європа". Вінценз зробив Гуцульщину відомою на весь світ".

Минулорічним лауреатом премії Вінценза став філософ, публіцист, віце-ректор Українського католицького університету, Мирослав Маринович. Цього року премію отримав український поет, видавець, Шевченківський лауреат Іван Малкович.

Нагадаємо, з 14 по 16 червня в прикарпатській Верховині просто неба триває ІІ Міжнародний Форум Центральної та Східної Європи Via Carpatia. Однією з складових Форуму є міжнародна конференція: "Коло Вінценза", по закінченню якої вручають однойменну премію "За гуманістичне служіння".

Ініціатор Форуму – Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.