Україна попередила ЄС про можливу газову кризу на початку 2020 року

У МЗС України не впевнені, що договір про транзит газу через українську газотранспортну систему вийде укласти до 1 січня 2020 року

Про це заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль розповіла в інтерв’ю Bloomberg.

Україна попереджає європейські країни про необхідність підготуватися до газової кризи, яка може виникнути у разі, якщо не вийде укласти новий транзитний договір з Росією до завершення дати поточного договору.

За словами Олени Зеркаль, "дуже імовірно", що нова угода не буде укладена до 1 січня.

"Поки Росія продовжує відкладати дату проведення тристоронніх переговорів про транзит газу, похмурий сценарій газової кризи варто розглянути серйозніше", — повідомила Зеркаль.

Зеркаль також нагадала, що наразі всі європейські країни, у тому числі Україна, нарощують обсяги завантаження газу до своїх сховищ. Це спричинило неабияку пропозицію газу на європейському ринку, що призвело до обвалу цін на нього.

Більше третини всього газу, який споживають у ЄС, надходить з Росії. Більшість цього газу постачають через Україну, яка запропонувала європейським компаніям використати свої підземні сховища газу для нарощення його запасів на опалювальний сезон.

Окрім транзиту газу через Україну, Росія постачає свій газ через обхідні газопроводи, зокрема "Північний потік". Друга гілка цього газопроводу — "Північний потік-2" — швидше за все не буде збудована вчасно, зокрема через проблеми з дозволами у Данії, через економічну зону якої Газпром мав намір прокласти трубопровід.

Напередодні у російському уряді запропонували провести черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит газу на вересень 2019 року, попри те, що раніше ці переговори планували провести одразу після президентських виборів в Україні.

Українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років.

Наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року.