Завдяки апострофу: Google спіймали на крадіжці текстів пісень

Інтернет-ресурс Genius.com спеціалізується на публікації текстів пісень й за допомогою нестандартних апострофів та цифрової криміналістики довів, що пошуковик Google копіював його матеріали без дозволу

Про це повідомляє Платформа.

Genius - один з найбільших і найвідоміших архівів текстів пісень, що також містить факти про композиції та створені користувачами роз’яснення окремих фраз. На публікацію текстів Genius має ліцензії від правовласників. Щороку на рекламі сайт заробляє десятки мільйонів доларів.

Вперше Genius звинуватив Google у незаконному поширенні текстів пісень, які відображаються у відповідь на пошукові запити в інформаційних блоках, ще у 2017 році.

Це призвело до падіння трафіку на самому Genius: користувачі не клікають на посилання нижче, оскільки відразу бачать увесь текст пісні на Google.

Тоді Google не відреагував на звинувачення, тому Genius почав робити невеликі зміни у текстах деяких пісень. Ресурс чергував в опублікованих текстах звичайні апострофи та апострофи у вигляді коми.

У деяких випадках порядок символів утворював своєрідні «пасхалки»: наприклад, у тексті пісні «Not Today» співачки Алессії Кари апострофи були розставлені так, що при переведенні їх у азбуку Морзе (де апострофи у вигляді ком – це тире, а звичайні – крапки), виходив вислів”red-handed” (“спійманий на місці злочину”).

Незабаром такі ж символи з’явилися і в текстах, які видаються в інформаційних блоках Google.

Інтернет-гігант відреагував на претензії Genius лише після публікації суті конфлікту на сайті Wall Street Journal, пообіцявши провести внутрішнє розслідування та зіславшись на “недобросовісних партнерів” (з вини яких наче й публікувалися тексти).

Поява інформаційних блоків, які відображаються вгорі видачі пошукових результатів, призвела до того, що в 35% випадків користувачі комп’ютерів та в 62% користувачі мобільних пристроїв не переходять за посиланнями: потрібну інформацію вони відразу отримують на сайті пошуковика.