Масштабне танення льодовиків у Ґренландії: собаки навчилися бігати по воді

Мережею шириться фото собак, які біжать по поверхні моря

Про це повідомляє BBC Україна.

"Річ у тім, що ті кліматичні тренди, які ми спостерігаємо впродовж останніх 20 років, говорять про те, що у Ґренландії стає дедалі тепліше. Не потрібен буде жоден збіг особливих обставин, щоб розтанув взагалі весь лід", - каже дослідник Університету Лінкольна Едвард Ханна і додає, що наслідки цього відчують не лише в Ґренландії, а й в усьому світі.

Температура у  Ґренландії перевищила звичні показники на 22 градуси. У зв’язку з аномальною спекою на морі та на материку розтануло близько двох мільйонів тонн криги.

Кліматолог Штеффег Олсен з Датського метеорологічного інституту (DMI) увічнив 13 червня момент, коли температура була найвищою.Фото викликало купу здивованих відгуків серед користувачів соцмереж. Адже, на зображенні виникає ілюзія, що собаки рухаються по гладі води.

Розгадка криється у тому, що коли дослідники рухалися по морській кризі, товщина якої сягає 1,2 м, на її поверхні з'являлася вода. Оскільки морський лід майже не має тріщин, то на фото виникає ілюзія того, що собаки біжать прямо по поверхні води.Колега Олсена з DMI оприлюднив фото у Twiitter, і пояснив, що на знімку - ніщо інше, як "швидке танення".