НБУ оскаржив рішення суду про незаконність перевірки ПриватБанку напередодні націоналізації

Національний банк України подав скаргу до Верховного суду на рішення суддів, що визнали перевірку ПриватБанку напередодні націоналізації, незаконним

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Зазначається, що регулятор збирається оскаржити рішення Шостого апеляційного адміністративного суду та Окружного адміністративного суду, якими задовольнили позов офшорної компанії Коломойського про визнання незаконною перевірки ПриватБанку у 2016 році.

“Разом з касаційною скаргою Національний банк подав клопотання про зупинення дії зазначених рішень судів до закінчення їхнього перегляду в касаційному порядку Верховним Судом”, - повідомляють у НБУ.

У НБУ пояснили, що перевірка банківських установ - це виключне повноваження регулятора, у яке не можуть втручатися інші установи, зокрема суди.

Під час здійснення перевірки ПриватБанку у 2016 році, НБУ не порушував прав позивача, тож компанія Коломойського взагалі не мала права оскаржувати це рішення.

“Однією з основних підстав для позапланової інспекційної перевірки у банку є суттєве погіршення його фінансового стану. Нагадаємо, що результати діагностичного обстеження ПриватБанку у 2015 році показали суттєве погіршення його фінансового стану, створивши правові передумови для виконання заходів фінансового оздоровлення банку і перевірки їхнього виконання у майбутньому під час позапланової перевірки”, - пояснили у Нацбанку.