Супрун спростувала твердження про ефективність лікування отрутою бджіл та їхнім гудінням

Додати мед до чаю виглядає значно безпечнішим, ніж цілеспрямовано жалитися отрутою бджіл чи використовувати бджолині продукти або їхнє гудіння для лікування серйозних хвороб

Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила у Facebook.

Апітерапія - альтернативний метод медицини, в якому для профілактики та лікування хвороб використовуються бджолині продукти - мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолина отрута. Ці продукти можуть застосовувати місцево, вживати перорально чи вводити безпосередньо у кров.

Зазначається, що одним з поширених методів апітерапії є лікування бджолиною отрутою. В такому випадку використовують укуси живих бджіл у спеціальних точках тіла або ж ін’єкцію, виготовлену з отрути бджоли. Щоби зменшити біль до місця укусу прикладають лід.

Прихильники цього способу вказують, що він ефективний у лікуванні ревматоїдного артриту, псоріазу, розсіяного склерозу та різних видів болю.

За словами Супрун, дослідження вказують на недостатню кількість даних, щоб стверджувати не лише про ефективність, а й безпечність цього методу.

Також повідомляється, що існує ще один метод лікування з допомогою бджіл. Людям пропонують провести кілька годин або навіть заночувати у спеціально обладнаному будиночку, де вони можуть полежати на ліжку, під яким знаходяться вулики з бджолами. Цей метод майже не використовують ніде у світі, крім України. Відповідно й жодних наукових підтверджень його ефективності не існує.

Скоріш за все таке "лікування" не принесе якоїсь особливої шкоди для організму, але й обіцяної користі також.