Виявлено дві планети, які, ймовірно, придатні для життя

Астрономи знайшли дві планети, які відповідають практично всім вимогам для підтримки життя. Планети земного типу розташовані у так званому поясі життя, тож на їхній поверхні може існувати рідка вода

Про це повідомляє CNN.

Дослідники з Університету Геттінгена й Інституту астрофізики на Канарських островах (IAC) виявили, що планети обертаються навколо Зорі Тігардена в сузір’ї Овен, яка знаходиться всього у 12 світлових роках від Землі.

Це десята й одинадцята планети, які були виявлені в рамках міжнародного проекту співпраці, запущеного у 2016 році й націленого на пошуки світів навколо зірок поблизу. Вчені використали низку інструментів для дослідження космосу, розкиданих по всьому світу. Серед них CARMENES в Обсерваторії Калар-Альто і Muscat2 телескопу «Карлос Санчес» в Іспанії, а також обсерваторію Лас-Камбрес у Каліфорнії, США.

Якщо розрахункові швидкості орбіти і обертання є точними, і в Сонячній системі немає несподіваних чинників, які могли б порушити  розрахунки астрономів, дві планети вірогідно мають кам'янистий грунт і рідку воду. Це ключові чинники для забезпечення життя істот.

Сама зірка була відкрита у 2003 році. Зоря Тігардена – це червоний карлик. Вона відносно холодна і невелика. Її маса складає всього лише десяту частину від маси Сонця. А температура на поверхні сягає 2704 градусам за Цельсієм. В космічних масштабах вона розташована відносно близько до Землі. Однак, помітити її було важко через тьмяність. Вчені пильно стежили за зіркою, шукаючи доказів, які б вказували на існування планет поблизу неї.