До 2024 року забути про чиновників: у Зеленського представили план переведення держави у смартфон

Команда президента Володимира Зеленського розповіла, як буде переводити держпослуги в онлайн

Про це команда повідомила під час обговорення концепції Держава в смартфоні з IT-комітетом Союзу українських підприємців.

"Ми маємо чіткі першочергові кроки на 2019 рік і конкретні цілі до 2024 року. Зокрема, план передбачає подолання головних цифрових бар'єрів - таких, як електронна ідентифікація. Уже в цьому році ми дамо імпульс проекту MobileID, введемо SmartID (електронний підпис в мобільному додатку ) і створимо зручну і доступну для українців мережу отримання сервісів eID. До 2024 року 75% населення має мати і вміти використовувати надійні і захищені кошти eID, і тоді українці назавжди забудуть, як виглядає чиновник і де він знаходиться, адже більше 90% всіх державних послуг ми переведемо в онлайн ", - підкреслив радник президента Михайло Федоров.

Під час засідання комітету, була представлена ​​дорожня карта розвитку електронних послуг, електронної ідентифікації, відкритих даних, реформи державних реєстрів та інтероперабельності (здатності систем до взаємодії), бачення структури управління цифровим розвитком і т.п.

Члени IT-комітету дали свої рекомендації з приводу концепції "Держава в смартфоні".

Так, за словами заступника голови комітету Дмитра Прядко, однією з основних проблем галузі досі була відсутність стратегічної і пріоритетної підтримки з боку держави.

"Головна мета комітету з IT - розвиток внутрішнього ринку і діджіталізація країни", - зазначив він.

Дмитро Прядко додав, що для становлення внутрішнього ринку потрібні: демонополізація функції надання державних адміністративних послуг, відкриття регламентованого доступу до державних даних для бізнесу, створення бізнесом ІТ-сервісів на основі даних і конкуренція між провайдерами сервісів.