На Одеському кінофестивалі покажуть україно-польський фільм про анексію Криму

Повнометражну україно-польську стрічку "U311 "Черкаси" про двох моряків вперше покажуть на міжнародному кінофестивалі в Одесі

Про це повідомляє прес-служба ОМКФ.

Цьогоріч Одеський кінофестиваль відбудеться вже в 10-й раз з 12 до 20 липня. Всі фільми на фестивалі покажуть в Україні вперше. А у стрічки "U311 "Черкаси" тут буде світова прем'єра.

Режисером україно-польської картини став Тимур Ященко. Фільм розповідає історії Мишка та Лева – хлопців з українського села. Вони з різних причин опиняються на кораблі ВМС України "Черкаси", дислокованому в порту кримського озера Донузлав. У той час, коли екіпаж тральщика "Черкаси" проходить навчання, президент Янукович втікає з України, а Крим захоплюють "зелені чоловічки". Корабель повертається на базу, але порт вже втрачений. 

"Черкаси" разом з іншими кораблями українського флоту заблокований в озері Донузлав, шлях до моря перекритий затопленими судами. Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж "Черкас" чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу з ворогом.

Зйомки фільму розпочалися у квітні 2017 року. Консультантом під час зйомок фільму був командир "Черкас" Юрій Федаш. Нині він – офіцер командування ВМС Збройних сил України, капітан 2-го рангу.

Стрічка змагатиметься з ще чотирма фільмами в національній конкурсній програмі ОМКФ. Це "Тато – мамин брат" Вадима Ількова, "Панорама" Юрія Шилова та "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча. Ще один фільм національної програми організатори кінофестивалю назвуть пізніше.

Оцінювати роботи національної конкурсної програми будуть нью-йоркський кореспондент Cahiers du Cinéma, член відбіркового комітету Міжнародного кінофестивалю у Локарно Ніколас Елліотт, режисер Йоанна Кос-Краузе (Польща), кінорежисер і актор Манія Акбарі (Іран), а також продюсер Іванна Дядюра (Україна).