Реєстрація ПЦУ скасувала наказ Мінкульту про діяльність УПЦ КП, - Зоря

30 січня 2019 року держава зареєструвала статус Київської Митрополії, чим завершила юридичне оформлення ПЦУ. Цим же рішенням було скасовано наказ міністерства культури про реєстрацію статуту УПЦ КП

Про це заявив архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря під час брифінгу, передає Еспресо.TV

"30 січня 2019 року держава зареєструвала статус Київської Митрополії, чим було завершили юридичне оформлення ПЦУ. Тим же рішенням було скасовано накази міністерства культури про реєстрацію статуту УПЦ КП і таким чином це релігійне об'єднання не може вважатися окремо існуючим", - зазначив Зоря.

Також архієпископ прокоментував "собор" ліквідованого Київського патріархату, який відбувся 20 червня.

"Ці збори привласнили собі назву помісного собору УПЦ КП. Насправді, це зібрання не може трактуватися як помісний собор УПЦ КП, бо правдивий помісний собор УПЦ КП відбувся 15 грудня 2018 року. Також є відео, що це рішення про припинення діяльності УПЦ КП шляхом об'єднання і приєднання до утворюваної ПЦУ було прийнято усвідомлено, добровільно з розумінням тих наслідків, до яких веде", - додав він.

Зоря наголосив, що від 15 грудня УПЦ КП і українська автокефальна церква припинили окреме існування і є єдиною церквою.

Нагадаємо, "собор" ліквідованого Київського патріархату відбувся у четвер, 20 червня, у Володимирському соборі. На ньому заявили, про, начебто, скасування рішення щодо розпуску УПЦ КП і відновлення діяльності цієї релігійної організації.