Учасникам зборів Філарета обіцяли архієрейські рукоположення, - Зоря

Архієпископ Зоря зазначив, що деяких осіб, які брали участь у зборах Філарета, залучали до них шляхом обіцяння архієрейських рукоположень

Про це заявив архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря під час брифінгу, передає Еспресо.TV

Він наголосив, що "собор" ліквідованого Київського патріархату, який відбувся 20 червня, ніяких наслідків для Православної церкви України не має.

"Це просто зібрання, яке було зібране за особистою волею почесного патріарха Філарета", - сказав Євстратій Зоря.

Він зауважив, що наразі відбулося виокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної Помісної української православної церкви у нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості та свої повноваження, привласнює собі історичну назву Української православної церкви Київського патріархату. "Але такою не є і бути не може", - уточнив Зоря.

Він також зазначив: "Ми знаємо, що деяких осіб, які брали участь у цих зборах, залучали до них шляхом обіцяння архієрейських рукоположень. Але оцінку цим діям дасть Священний синод під час засідання у понеділок. Як один з членів синоду, як ієрарх можу підтвердити, що всі ті особи, які у такий своєрідний спосіб будуть набувати єпископського достоїнства у цій виокремленій структурі, не повинні розраховувати на те, що потім вони прийдуть до єдиної Помісної православної церкви і вже в ній будуть єпископами".

Він пояснив, що в ПЦУ єпископами можуть бути тільки ті, хто брав участь в об'єднавчому процесі. Також єпископів може обрати Священний синод після об'єднавчого процесу. 

"Жодні сторонні особи нехай не сподіваються на те, що таким чином отримають єпископське достоїнство", - підсумував Зоря.