Протести у Тбілісі: голова парламенту Грузії йде у відставку, - ЗМІ

Голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе подасть у відставку через масові протести в Тбілісі, викликані виступом у парламенті депутата Держдуми РФ

Про це повідомляє грузинське видання Рresa.ge.

За даними видання, рішення про відставку Кобахідзе ухвалили на засіданні політради правлячої партії "Грузинська мрія".

Наразі очікується офіційне оголошення про відставку голови парламенту.

Нагадаємо, у Тбілісі 20 червня проходила 26-я сесія Міжпарламентської асамблеї православ'я, яка продовжилася в залі пленарних засідань парламенту. Засідання відкрив президент МАП, депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов, сівши в крісло спікера парламенту Грузії.

Представники опозиційних фракцій "Європейська Грузія" і "Єдиний нацрух" із державними прапорами заблокували президію парламенту.

За словами голови фракції правлячої партії "Грузинська мрія" Мамукі Мдінарадзе, Гаврилов сів у крісло голови парламенту Грузії без узгодження з організаторами засідання.

Виступ російського депутата в парламенті Грузії спровокував масові протести у Тбілісі та спробу штурму парламенту. Поліція почала розганяти та затримувати протестувальників, у тому числі із застосуванням сльозогінного газу, виникли сутички. Протестувальники почали будувати барикади на проспекті Руставелі.

Лідер партії "Нова Грузія" Георгій Вашадзе заявив, що протестувальники знову зберуться на проспекті Руставелі о 19:00.

Спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, який в цей час перебував із офіційним візитом у Баку, нагадав, що Росія є країною-окупантом, тому бачити виступ у грузинському парламенті російського депутата "дуже тяжко".

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що протистояння в країні вигідне Росії, а організатори протестів у Тбілісі діють на користь держави-агресора.

За даними ЗМІ, кількість постраждалих унаслідок розгону поліцією акції протесту в Тбілісі сягнула вже кількох сотен. У МОЗ країни повідомили про 240 постраждалих.