На Майдан привезли "Залізний трон Сходу", зварений із уламків боєприпасів

"Демократична Сокира" встановила в центрі Києва незвичний арт-об'єкт, щоб нагадати українцям, що за спокій сплачено кров'ю

Про це повідомляється у Facebook "Демсокири".

"Цей трон, створений за подобою Залізного трону з "Гри престолів", зробив волонтер Денис Буштець у зоні АТО у 2016 році. Уламки активної броні танку, частини підбитої військової техніки, кулеметних стрічок, снарядів, солдатських фляг – все це складові Залізного Трону Сходу. Все це, а ще іржа та біль", - зазначають в повідомленні.

На благодійному аукціоні цей трон було викуплено запорізьким бізнесменом Валерієм Прозапасом, і передано до Запорізького обласного краєзнавчого музею. Там він знаходиться у постійній експозиції, але протягом кількох тижнів простоїть на Майдані.

"Ми привезли цей Трон саме сюди, до Лядських ворот, і це невипадково. Саме тут кияни вісімсот років тому намагалися зупинити татаро-монгольську навалу. Їм не вдалося, ворота були розбиті, а кияни відступили до замку нагорі, а коли і його мури пали – до Десятинної церкви. А потім її стіни було розбито, дах рухнув на голови захисників, і Київ, де було тепло та затишно, було знищено разом із мешканцями", - наголосили в "Демсокирі".

Вони також пояснили, що це є своєрідним нагадуванням, що спокій відносний, ворог не відступає.