Україна відкликає посла при РЄ для консультацій, - Клімкін

У МЗС України відреагували на дозвіл російській делегації повернутися до ПАРЄ

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив у своєму Facebook.

"Проблема аж зовсім не у самому факті повернення російської делегації до ПАРЄ – це радше символіка. Дуже неприємна, але символіка. Реальна проблема у тому, що це поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ", - заявив Павло Клімкін.

Він зазначив, що цю "нормальність" підтримує більшість європейських країн та політиків. "Маємо говорити з ними прямо і відверто – частка відповідальності за занепад Ради Європи лягає на них", - вважає міністр.

На його думку, значення фінансового фактору у поверненні РФ до ПАРЄ суттєве, але не визначальне.

"Рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було прийняте до президентських виборів в Україні. Воно назрівало і було б ухвалено за будь-якого розвитку політичної ситуації в Україні. Справа не у розподілі відповідальності, яку я, до речі, з себе також не знімаю. Це все не про Порошенка, Зеленського, чи когось іншого. Це наша спільна проблема", - наголосив Клімкін.

За його словами, призупинення участі в ПАРЄ – цілком логічний крок, "але не назавжди, аби не віддавати РЄ на поталу Росії та її друзям".

"У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, і відновити її буде надзвичайно складно. Із лідера зусиль для захисту прав людини Організація перетворилась у простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого Посла при РЄ для консультацій", - зазначив міністр.