Процедура призначення голів ОДА зовсім відрізняється від того, що обіцяв сам Зеленський, - Розенко

Павло Розенко зазначив, що голосував проти навіть не кандидатур, а проти непрозорої процедури висунення кандидатів

Про це віце-прем'єр-міністр сказав у коментарі ведучому програми "Вердикт" на Еспресо.TV Сергію Руденку.

Сьогодні Кабмін неодноголосно підтримав призначення на посаду 8 нових глав обласних державних адміністрацій, які напередодні запропонував президент Володимир Зеленський. Віце-прем'єр-міністри В'ячеслав Кириленко та Павло Розенко голосували проти всіх кандидатур.

"Мене більше турбувала процедура висунення цих кандидатів. В історії України були різні часи: були і конкурси, були і кулуарні домовленості. Але мене збентежило те, що я особисто неодноразово чув від новообраного президента України, шо з його приходом все зміниться в питаннях кадрової політики", - заявив Розенко.

Павло Розенко нагадав, що Володимир Зеленський обіцяв залучати нових осіб, проводити публічні конкурси і проганяти всіх кандидатур через публічні обговорення. 

"Але вийшло так, що нас по суті сьогодні поставили перед фактом. Більше того, лише Юрій Гусєв зміг внятно пояснити, як він опинився кандидатом на посаду голови Херсонської ОДА", - розповів віце-прем'єр-міністр. 

Розенко також поділився, що один з восьми кандидатів, відповідаючи на це питання, зазначив, що йому "подзвонив друг і запропонував", що стало для самого кандидата "несподіванкою", і він погодився. Кандидат на посаду голови ОДА відмовився розкривати ім'я друга, а сам Розенко не сказав, про кого з 8-ми кандидатів іде мова.

"Дуже прикро, що, з одного боку, декларуються правильні принципи, які я підтримую – відкрите призначення. А з іншого боку, – 8 людей в останній момент скидуються в уряд, окремі факти з життя яких унеможливлюють голосування за них. І я проголосував проти всіх кандидатів, тому що процедура їхнього призначення є зовсім відмінною від того, що сам говорив про це президент Зеленський", - підсумував Розенко.

Нагадаємо, уряд неодноголосно підтримав 8 кандидатур на посади голів ОДА, запропонованих Зеленським. Це  кандидатури:

Кириленка Павла Олександровича - на посаду голови Донецької ОДА;

Бондаренка Ігоря Самійловича - на посаду голови Закарпатської ОДА;

Бно-Айріяна Михайла Кареновича - на посаду голови Київської ОДА;

Комарницького Віталія Мар'яновича - на посаду голови Луганської ОДА;

Мальського Маркіяна Маркіяновича - на посаду голови Львівської ОДА;

Андрейчикова Андрія Олександровича - на посаду голови Одеської ОДА;

Гусєва Юрія Веніаміновича - на посаду голови Херсонської ОДА;

Шевченка Ігоря Юрійовича - на посаду голови Черкаської ОДА.