"Маємо відроджувати традиційні культури, як це роблять в ЄС", - Микола Княжицький

Кожне гуцульське село має відчувати себе не далекою провінцією, а такою самою частиною Європи, як і українська столиця - з унікальною спадщиною і традиціями

Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності у Верховній Раді України, народний депутат Микола Княжицький на IV Форумі місцевого розвитку у м.Трускавець, який цього року проходить під гаслом "Карпатський прорив: Партнерство задля розвитку".

"Гуцульщина є місцем, де розвивався один з унікальних українських субетносів – лемківський. Ця культура станом на сьогодні знаходиться  у непростій ситуації – Україна намагається її відроджувати (наприклад, в минулому році нам вдалося внести до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО косівську кераміку) - проте маємо це робити настільки ж швидко та ефективно, як це відбувається в країнах ЄС – наприклад, у сусідній Польщі".

Говорячи про конкретні кроки з підтримки живих традицій Гуцульщини, народний депутат підкреслив важливість побудови мостів між давниною і сьогоденням. Микола Княжицький зазначив, що одним з потужних заходів пізнання та промотування тяглості гуцульської культури є ініційований ним Форум Via Carpatia.

"Кілька тижнів тому на запрошення Миколи Княжицького ми були у Верховині на Форумі Via Carpatia", – зазначив у своєму виступі у Трускавці голова Верховної Ради Андрій Парубій. – "Можу сказати без перебільшення – це занурення у віки історії! Традиції, колядки, ремесла, які збереглися в українських Карпатах, є унікальними не лише для України – а для всього європейського континенту і всієї України".

Микола Княжицький розповідає: "В один з днів неймовірно насиченої програми в нас виступив з академічним оркестром "INSO-Львів" композитор і диригент Мирослав Скорик – автор музики до фільму "Тіні забутих предків", створеного у радянські часи, коли зберігати традиції було не лише важко, а й небезпечно. В рамках Via Carpatia він представив концерт – прем’єру симфонічної сюїти "Бог предвічний", написану за мотивами українських колядок. Коли такий твір звучить зі сцени разом з "Гуцульським триптихом" 60-х, а також автентичною гуцульською музикою з багатовіковою історією – це і є найкращий спосіб показати тяглість традицій. На заході були гості з усієї Європи -  і це лише одна з складових Форуму".

За словами Миколи Княжицького, одним з його наступних кроків у новому парламенті для збереження гуцульської культури буде реалізація ініціативи внесення до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО гуцульської коляди.

Нагадаємо, Микола Княжицький балотується від партії "ЄС" у м. Львів по 116 округу