У Казахстані заборонять видавати кредити бідним. А їхні борги спишуть

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив Нацбанку ввести заборону на видачу позик громадянам з доходом нижче прожиткового мінімуму та списати їм кредитні борги

Відповідний указ опублікований на сайті глави держави, передає delo.ua.

В указі міститься доручення уряду і Національному банку в порядку одноразової акції вжити таких заходів.
За кожного позичальника з вищеназваних категорій громадян, держава погасить основний борг і нарахована на нього пеню в загальному розмірі до 300 тисяч тенге в банках другого рівня і мікрофінансових організаціях.

При цьому, їх загальна заборгованість не повинна перевищувати 3 млн тенге за станом на 1 червня цього року.
Для більш 55% позичальників, тобто для 250 тисяч осіб, це означає повну оплату загального розміру заборгованості, включно з основним боргом та пенею.

Для решти позичальників буде погашена частина їх боргу в розмірі 300 тисяч тенге. 

Для всіх громадян, що мають беззаставні споживчі позики в банках і мікрофінансових організаціях, буде проведено списання нарахованих штрафів і пені за станом на 1 липня 2019 року.

Втім також буде введена заборона на надання позик громадянам з доходом нижче прожиткового мінімуму, щоб уникнути подальшого погіршення їх фінансового стану.

Національний банк вживатиме додаткових заходів регулювання при видачі беззаставних споживчих позик. Серед них - загальний коефіцієнт боргового навантаження на позичальника, додаткові вимоги до власного капіталу банків та інші.