Найважливіші зміни до Конституції буде внесено протягом року, - Стефанчук

Представник президента України Володимира Зеленського у Верховній Раді, доктор юридичних наук Руслан Стефанчук вважає, що найбільш важливі і невідкладні зміни до Конституції має бути внесено протягом найближчого року

Про це він розповів в інтерв'ю агенції Інтерфакс-Україна.

"Я думаю, що найбільш важливі речі має бути проведено в перший рік. Тому що в цей перший рік у нас, по-перше, є велика підтримка від народу України. По-друге, маючи напрацьовані механізми, у нас є можливість провести їх через Верховну Раду. І, по-третє, у нас є можливість промоніторити, наскільки вони досягли своєї мети", - зазначив він.

Стефанчук зазначив, що проведений аналіз усіх останніх змін до Конституції показав, що близько 20 або навіть більше статей не мають остаточно точної юридичної редакції.

"Сьогодні ми дійшли до ситуації, коли у нас немає єдино правильного юридично тлумаченого тексту Конституції. Це результат не виваженої, не вивіреної та не спланованої роботи Верховної Ради, яка сьогодні призвела до того, що у держави, яке святкує День Конституції, немає просто єдиного уніфікованого тексту Конституції", - зазначив він.

Представник президента у ВР також вважає неправильним, що будь-яка реформа Конституції стосувалася зміни повноважень органів державної влади, але жодного разу не йшлося про гарантії прав людини та громадянина.

Стефанчук відзначив, що необхідно провести "функціональний аудит держави" і чітко визначити, який інститут за що відповідає.

Разом з тим представник Зеленського в парламенті зазначив, що можливість ухвалення нової Конституції - це поки що питання дискусії, і є різні підходи.