Цей день в історії: Чехословаччина віддала СРСР Закарпаття, день народження рок-н-ролу і перша жінка-президент

29 червня 1945 року в Москві було підписано Чехословацько-радянську угоду про Карпатську Україну, за якою Закарпаття було приєднано до Української РСР, хоча ні закарпатська, ні українська делегації участі в цих переговорах не брали

Про це розповідає просвітницький проект JNSM.

Окрім того, Чехословаччина погодилась передати Радянському Союзу місто Чоп і територію площею 250 км2 з шістьма селами навколо нього, які не входили до складу Підкарпатської Русі, в обмін на село Лекарівці, котре у 1946 році відійшло до Словаччини.

Інші важливі події цього дня:

1949 - у Південно-Африканській республіці набув чинності закон про заборону шлюбів між представниками різних рас, перший із цілої низки законів, що сформували офіційну систему расової дискримінації і сегрегації чорношкірого та азійського населення країни. Система апартеїду діяла в ПАР понад 40 років і була відмінена в 1993 році.

1955 - У США на перше місце хіт-параду вийшла пісня Rock Around the Clock у виконанні Білла Хейлі і протрималась в лідерах протягом восьми тижнів. Ця дата вважається неофіційним днем народження рок-н-роллу.

1974 - Ісабель Мартінес де Перон, віце-президент Аргентини і дружина смертельно хворого президента Хуана Перона, оголосила, що перебирає на себе повноваження президента країни, і через два дні очолила країну, ставши першою жінкою-президентом у світі. Підтримку їй висловили керівники всіх основних політичних партій, а також профспілки і збройні сили, проте до управління країною у критичний для неї час колишня співачка з панамського нічного клубу виявилась не готова, і за неповних два роки вона була усунута від влади в результаті військового перевороту.