"Сі Бриз-2019": до Одеси прибули перші транспортні літаки НАТО, чекають на новітній десантний катамаран та ракетний есмінець США

Американський літак C-130J Hercules та британський транспортник A400 Atlas доставили до Одеси обладнання, спорядження та перших учасників майбутніх міжнародних навчань "Сі Бриз-2019"

Вони приземлилися в четвер, 27 червня 2019 року, пише місцева газета Думская.net.

"Герулес" прибув о 14:16. Вивантаживши обладнання, приблизно за півтори години "американець" відправився у зворотний шлях на військову базу Рамштайн, що в Німеччині.

О 17:08 приземлився чотиримоторний турбогвинтовий гігант А400 Atlas ВПС Великої Британії. Він доставив бійців морського спецзагону Сполученого Королівства. Обережні британці приземлилися не відразу, а з міркувань безпеки спершу зробили прохід над злітною смугою.

Літак прямував з бази RAF в Брайз Нортон і привіз бійців Special Boat Service - "Особливої човнової служби". Британці за традицією взяли з собою повний запас обладнання, спорядження та провіанту, включно з питною водою, на всі дні навчань.

Окрім того, один з новітніх американських десантних кораблів США - катамаран USNS Yuma - зараз знаходиться в Мармуровому морі і направляється до протоки Босфор. За кілька годин він повинен увійти в акваторію Чорного моря.

Разом з ним до Одеси повинен прийти американський ракетний есмінець USS Carney DDG64.

"Якщо з есмінцями типу "Арлі Берк" ми добре знайомі, то новітній транспортно-десантний корабель одесити побачать вперше. Катамаран виглядає дуже незвично для нашого ока. Він зроблений з легкого алюмінієвого сплаву і спеціально не фарбується", - зазначається у повідомленні.

Це восьмий за рахунком експедиційний швидкохідний транспорт класу Spearhead. Спущений на воду 2016 року, в експлуатації з кінця квітня 2017-го. Довжина - 103 метри, ширина - 28,5 метрів.

Чотири дизельні двигуни сумарною потужністю 86 тис. кінських сил розганяють корабель до 43 вузлів (79 км/год). Повна водотоннажність 2400 тонн. Може взяти на борт більше 300 морських піхотинців і близько 550 тонн різного спорядження, в тому числі бойову техніку і танки. Осадка близько 4 метрів, що дозволяє діяти на мілководді. Є вертолітний майданчик.

Довідка

Масштабні міжнародні навчання "Сі Бриз-2019" (Sea Breeze-2019) розпочнуться 1 липня й проходитимуть у північно-західній частині Чорного моря, в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях.

Військовослужбовці українських ВМС спільно з партнерами з 17 країн НАТО виконуватимуть завдання за стандартами НАТО на морі, суходолі, у повітрі та під водою.