В окупованому Сімферополі "суд" відібрав у Кримської єпархії ПЦУ головний храм

Підконтрольний Москві "суд" у Криму ухвалив відібрати в Кримської єпархії канонічної Православної церкви України її головний храм, кафедральний собор Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі, в будівлі якого також працює єпархіальне управління

Як ухвалив "арбітражний суд", будівля має бути передана в користування "міністерства майна" в системі російської окупаційної адміністрації на півострові. Кримська єпархія ПЦУ також має сплатити судові збори обсягом 12 тис. рублів (зараз це майже 5 тис. грн), повідомляє Радіо Свобода.

У російському "мінмайна Криму" пояснили вимогу до єпархії покинути будівлю кафедрального собору в Сімферополі закінченням терміну дії договору з єпархією УПЦ КП, яка перейшла в новостворену Православну церкву України.

Як пояснив представник Кримської єпархії в Європейському суді з прав людини Сергій Заєць, рішення фактично означає фізичну ліквідацію управління Кримської єпархії УПЦ Київського патріарахату, яка лишається без приміщення для своєї діяльності. За його словами, формальним приводом для судового позову стала "надумана заборгованість (за оренду) на суму в 1 гривню". При цьому окупанти, навіть не чекаючи на рішення свого "суду", почала у будівлі ремонт, так що через розібраний дах значну частину храму підтопило.

За даними Регіонального центру прав людини, з понад 40 громад колишньої УПЦ КП у Криму станом на 2015 рік лишалися лише 11 із 8 храмами, а принаймні в трьох випадках окупанти оформляли вилучення храмів - у Севастополі, Сімферополі та селі Перевальному.

Як наголошується, значна частина православних храмів і громад Криму і Севастополя підкоряються УПЦ Московського патріархату, яка продовжує діяти на окупованому Росією півострові. Москва, стверджуючи про "вступ Криму до складу Росії" як про вже завершене дійство, водночас не стала розповсюджувати на півострові вплив безпосередньо Російської православної церкви (РПЦ).