У грузинських демонстрантів лишається тільки одна вимога до уряду. Дружина Саакашвілі не погоджується

Ввечері у суботу, 29 червня 2019 року, в середмісті Тбілісі відбувся опозиційний "Марш свободи". Його учасники спершу перебували на площі Свободи, а потім перемістилися до будівлі парламенту

Вони несли прапори і транспаранти з написом "Йди", на яких символічно зображено око з мішенню. Крім того, у демонстрантів - червоні пов'язки на очах, на знак солідарності з учасницею перших протестів, яка через дії поліції втратила одне око, передає Еспресо.TV з посиланням на Перший канал грузинського державного ТБ.

Учасники акції скандували "Іди, Гахарія" та "Росія - окупант".

Як пояснив представник "Європейської Грузії", депутат Отар Кахаідзе, акція мала три вимоги, з яких урядові залишилося виконати одну і протест завершиться відразу ж після її виконання.

"Наші вимоги, а саме щоб усі затримані були звільнені - виконано, перехід на пропорційну виборчу систему - виконано. Залишилася відставка міністра внутрішніх справ. Щойно буде виконано і цю вимогу, акція розійдеться і ми повинні будемо готуватися до наступного кроку. Це майбутні парламентські вибори, які суспільство повинно зустріти підготовленим", - заявив Кахідзе.

За його словами, майбутні парламентські вибори повинні бути проведені у вільному та справедливому середовищі.

Сандра Руфолс у Тбілісі. 29 червня

Разом з тим Кахідзе наголосив, що організатори протесту не поділяють позицію колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі, якого в Тбілісі зараз представляє його дружина.

Сандра Руфолс та партія "Національний рух", своєю чергою, вимагають не лише відставки одіозного очільника МВС Георгія Гахарії, а усього уряду, підтримуваного мільярдером Бідзіною Іванішвілі. І це, на їхню думку, має статися ще до проведення виборів.

Довідка

Масштабні акції протесту в Тбілісі викликані прибуттям до Грузії російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом партії КПРФ Сергієм Гавриловим, який публічно підтримує окупацію грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії.

Делегація приїхала на 26-ю генеральну сесію Міжпарламентської асамблеї православ'я (МАП), перше засідання якої проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, 20 червня відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників - делегатів з 25 країн, російською мовою. Це викликало протест як найбільших опозиційних партій Грузії, так і тисяч громадян, які підтримують прозахідний курс країни.

Після першої акції, що завершилася затриманням 305 демонстрантів та ушпиталенням понад 200 осіб, які постраждали під час розгону, влада погодилася виконати одну з вимог протестуючих. Вдень 21 червня правляча партія "Грузинська мрія" оголосила про відставку голови парламенту Іраклія Кобахідзе. Слідом за ним від депутатського мандату відмовився представник "Грузинської мрії" Закарія Куцнашвілі, який відповідав за організацію сесії Генасамблеї МАП.

Згодом опозиція сформулювала три своїх головних вимоги: відставка очільника МВС, звільнення всіх без винятку затриманих, дострокові вибори.